Mitkä asiat vaikuttavat kylpyhuoneremontin hintaan?

Julkaistu 25.03.2021

Kylpyhuoneurakoijana olen huomannut tässä vuosien varrella kasvavan trendin – halutaan kaikkea tyylikästä, mutta hintatietoisuus on hieman kaukana totuudesta.

Ihmiset näkevät eri alustojen, kuten Instagramin, Pinterestin ja remonttiohjelmien kautta paljon hienoja toteutuksia, mutta hinnoista ei puhuta juurikaan.

Tästä syystä kirjoitankin tämän blogin, jotta voitte hieman tarkastella mitkä asiat vaikuttavat kylpyhuoneremontin hintaan.

 

Remontti (kuten myös uudiskohteet) kokonaisuutena koostuu suunnittelusta, toteutuksesta, logistiikasta, pintamateriaaleista, pohjamateriaaleista ja työnjohdosta. 

Mitä enemmän halutaan muutoksia alkuperäiseen tilaan, sekä yksityiskohtia – sitä enemmän se vaatii suunnittelua ennen remonttia, remontin aikaista työnjohtoa, sekä työtunteja itse remontin aikana.

Näitä asioita ovat:

  • Mittatilausmateriaalit, kuten lasiseinät- ja ovet, kalusteet sekä lauteet
  • Rakenteisiin upotetut saippuahyllyt
  • Yksilöidyt valaistusratkaisut
  • Linjakaivot
  • Isot laatat sekä erikoisladonnalla laatoitettavat laatat
  • Laattojen jiiraus
  • Epoksisaumaus
  • Liukuovet
  • Rimaseinät- ja katot
  • Pohja/tilamuutokset
  • LVI-ja sähkömuutokset

 

Mittatilausmateriaalit, kuten lasiseinät- ja ovet, kalusteet sekä lauteet

Mittatilaus tarkoittaa aina spesiaalia osaamista jota ei saa rautakaupasta, vaan siihen vaaditaan alansa erikoisosaaja. Tämä luonnollisesti on kalliimpaa kuin rautakauppatuote, sekä sitä ei pysty tilaamaan kuin vasta sitten kun mitat ovat tiedossa. Tämän johdosta myös toimitus ja asennus menee usein viikkojen päähän itse remontin valmistumisesta.

Tässä kuvassa näkyy mittatilauksena puusepällä teetetty ovi, penkki ja lauteet. Lasiseinä teetetty myös mittatilauksena. 

 

Linjakaivot

Seinän viereen sijoitettavat linjakaivot mahdollistavat suuren lattialaatan käytön lattiassa. Tämä on esteettisesti hyvin tyylikästä ja trendikästä, mutta tuottavat paljon lisätyötä. Myös linjakaivojen hinnat ovat normaaliin kaivoratkaisuun nähden huomattavasti kalliimmat.

Seinän vieressä 1200mm Unidrain highline custom – laatoitettava linjakaivo.

 

Rakenteisiin upotetut saippuahyllyt

Saippuasyvennykset ovat tänä päivänä hyvin suosittuja, koska silloin ei tarvita perinteisiä seinästä ulkonevia hyllyjä ja koreja. Syvennykseen voidaan myös laittaa valaistusta, jolla tuodaan esiin tätä yksityiskohtaa.

 

Laattojen jiiraus

Lähtökohtaisesti jiiraamme kaikki ulkokulmat, koska mielestämme kulmalistojen käyttö on aina kompromissi. Ainoana poikkeuksena pidämme valkoista seinälaattaa, koska siihen valkoinen ulkokulmalista sopii erittäin hyvin.

Kun seinät laatoitetaan kuivapuristelaatalla, laatan sävyyn sopivia kulmalistoja on hyvin vaikea löytää, emmekä mielellämme käytä metallin värisiä listoja korostamaan ulkokulmia.

Saippuahyllyt upotettuna rakenteeseen. Molempiin hyllyihin asennettu valaistus korostamaan hienoa yksityiskohtaa. Ulkokulmat jiirattu siisteiksi ilman kulmalistoja.

 

Yksilöidyt valaistusratkaisut

Kun halutaan kylpyhuoneelta ja saunalta hieman enemmän estetiikkaa, myös valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Epäsuoralla valolla, spoteilla ja kuiduilla saadaan aikaan miellyttävä tunnelma, jolla myös pystytään korostamaan yksityiskohtia.

Epäsuoravalo katon rajassa luo tunnelmaa ja jopa illuusion siitä että katto leijuisi. 

 

Epoksisauma

Epoksisauma on valtavan hyvä tuote etenkin vaaleilla saumoilla. Sauma ei ime vettä ja se on erittäin helppo pitää puhtaana. Itse tuote on kuitenkin hyvin paljon kalliimpaa perinteiseen sementtisaumaan nähden, sekä työvaiheita muodostuu epoksisaumauksessa enemmän verrattuna normaaliin saumaan.

 

Isot laatat sekä erikoisladonnalla laatoitettavat laatat

Laattakoot kasvavat jatkuvasti, ja nykyään saadaan jopa 100cm * 300cm kokoista laattaa. Nämä ovat hyvin trendikkäitä ja etuina voidaan luetella mm. saumattomuus. Laattojen koon vuoksi työn määrä kuitenkin kasvaa, sekä materiaalin neliöhinta on kalliimpi normaaliin verrattuna.

Näissä kahdessa kuvassa näkyy jättilaattaa, eli 100cm * 300cm kokoista ”slabia”. Toisessa laatta on vaakaladonnalla, toisessa pystyladonnalla. Ensimmäisessä kuvassa saumat on tehty epoksilla.

Erikoisladonnalla tehdyt lattia- ja seinäpinnat teettävät lisää työtunteja, sekä vaikuttavat mahdollisesti myös työjärjestykseen. 

 

Liukuovet

Ovat loistavia ratkaisuja ahtaisiin paikkoihin, tai kun ei vaan yksinkertaisesti haluta aukeavia ovia. Ovirungon asennus sekä smyygien kiertäminen laatalla vievät yllättävän paljon tunteja, sekä itse ovi on paljon kalliimpi normaaliin verrattuna.

 

Rimaseinät- ja katot

Ovat nykyään in. Markkinoilta löytyy monia eri ratkaisuja rimaseinän- tai katon toteutukseen. On kalliita ja vähän vähemmän kalliita. Nykyään toki löytyy myös rimapaneelia, mikä ei tuo lisäkustannuksia juurikaan.

Mikäli kuitenkin halutaan mittatilauksena teetettyä rimaa – sen materiaali- ja työkustannukset nostavat kokonaisuuden hintaa.

 

Tässä kuvassa seinän sisään liukuva satiinilasiovi sekä rimaseinä. 

 

Pohja/tilamuutokset

Näitä ovat esimerkiksi märkätilojen laajentaminen kuivaan tilaan, mikä vaatii aina rakennusluvan kaupungilta. Tämä prosessi vaatii arkkitehti- sekä LVI-muutoskuvat. Itse projektiin pitää nimetä vastaava työnjohtaja. Tämän kokonaisuuden saat tarvittaessa meiltä.

Mikäli haluaa vaihtaa tilajakoa kuten esimerkiksi suihkun, lavuaarin ja pytyn paikkaa, nämä vaativat viemäröinnin ja käyttövesien muutoksia, mitkä vaativat suunnittelua sekä itse työn osuus kasvaa huomattavasti.

 

LVI- ja sähkömuutokset

Tilajaon muuttuessa näitä muutoksia tulee väistämättä. Myös pienemmät muutokset, kuten käyttövesien upottaminen seinän sisään, pistorasioiden ja mukavuuslattialämmön lisääminen tuovat myös lisäkustannuksia.

 

Vanha sanonta ”pienistä puroista kasvaa suuri virta” pitää tässäkin kohtaa paikkansa. Suosittelenkin miettimään jo etukäteen, mitkä asiat ovat juuri sinun tulevalle kylppärillesi niitä must have -juttuja, ja mitkä ovat nice to have –juttuja. Tämä helpottaa alustavan budjetin luomista.

 

Vielä kiinnostunut? Lue blogi ”kylpyhuoneremontin vaiheet” niin tiedät miten edetään tarjousvaiheeseen.

 

© Franssila 2024